Επισκευές χαλιών

Όλα τα ανατολίτικα παλαιά χαλιά κατασκευάστηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν και όχι σαν αντικείμενα συλλογής.

Και χρησιμοποιήθηκαν, όχι στις συνθήκες ενός σύγχρονου διαμερίσματος ή γραφείου. 

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι έχουν υποστεί φθορές από τη χρήση ή τις κακές συνθήκες αποθήκευσης, τέτοιες που μειώνουν την αξία τους και την αισθητική τους.

Επισκευές χαλιών μηχανής και χειροποίητων

Πολλές φορές συμβαίνει να φέρουν και παλαιότερες όχι απαραίτητα επιδέξιες επισκευές. Πιθανόν να έχουν τρύπες, σκισίματα, αποχρωματισμούς ή στρεβλώσεις στο σχήμα τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να τα επισκευάσουμε, ώστε να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση και να τους παρατείνουμε τη ζωή.

Η PRO CLEAN προσφέρει: Επανΰφανση σε τρύπες, φαγωμένες γωνίες και μέρη κατεστραμμένα από το σκόρο ή τη χρήση. Επισκευή των σημείων όπου η ύφανση ή το πέλος έχουν φθορές. Διόρθωση της διεύθυνσης του πέλους όταν προκαλεί αντιαισθητική σκίαση. Επαναφορά των χρωμάτων σε ξεθωριασμένα ή κιτρινισμένα χαλιά. Βαφή τελείως αποχρωματισμένων περιοχών. Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση στα κατεστραμμένα κρόσσια. Επαναφορά σε χαλιά που έχουν αλλοιώσεις διαστάσεων ή πτυχώσεις εξαιτίας ανομοιόμορφου τεντώματος στην ύφανση, λάθος πλυσίματος, υγρασίας ή ακραίων θερμοκρασιακών μεταβολών. Αντικατάσταση στις ούγιες με νέες (ύφασμα, δέρμα κλπ.)Εφαρμογή επίστρωσης ή δικτυώματος από λάτεξ κάτω από μοκέτες που βγάζουν άσπρη σκόνη.

     Επαναφορά Χρωμάτων

Σε πολλά χαλιά λόγω κακού πλυσίματος οι χρωστικές απλώνουν και αλλοιώνουν αντιαισθητικά τα χρώματα. Μετά από μακροχρόνια έρευνα στα αποτελέσματα ελεγχόμενων επιδράσεων που έχουν ορισμένα χημικά αντιδραστήρια με τις χρωστικές που χρησιμοποιούν οι ταπητουργοί έχουμε αναπτύξει μια μέθοδο που διαλύει τα υπολείμματα των χρωστικών και απομακρύνει τα ανεπιθύμητα πλεονάζοντα χρώματα.Το «χημικό πλύσιμο» εφαρμόζεται είτε σε όλο το χαλί είτε τοπικά.

Αποτελεσματικότητα ακόμα και σε χαλιά που δείχνουν κατεστραμμένα.Παραλλαγή της μεθόδου εφαρμόζεται σε καινούρια χαλιά, ενισχύοντας τη λαμπρότητα και παρατείνοντας τη ζωή των χρωμάτων.Σταθεροποιεί τις χρωστικές και προστατεύει από το ξεθώριασμα.Τονίζει το Αμπράζ (εφέ που εμφανίζεται στα χειροποίητα χαλιά λόγω διαφορών στις αποχρώσεις των νημάτων προκαλώντας διαφοροποιήσεις που προσθέτουν στη μοναδικότητα του χαλιού. Συνήθως εμφανίζεται σε οριζόντιες λωρίδες στην κατεύθυνση της ύφανσης.)

     Χειροποίητα- PEELING

Το peeling είναι μια ειδική τεχνική που εφαρμόζουμε στα χειροποίητα χαλιά. Όπως το peeling στο δέρμα αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και ανανεώνει την επιδερμίδα, έτσι και το peeling στα χαλιά αφαιρεί τις ανεπιθύμητες ελεύθερες ίνες και τα ελαττώματα της επιφάνειας του πέλους:

Ελαφρύ «ξύρισμα» του πέλους αφαιρεί τις κατεστραμμένες άκριες των ινών.Κάνει το πέλος του χαλιού να δείχνει σαν καινούριο και τονίζει τα χρώματα.Εξομαλύνει το μήκος των ινών.Αφαιρούνται τα ανεπιθύμητα κομπιάσματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια του πέλους.Το peeling είναι απαραίτητο μετά από την επαναΰφανση κατεστραμμένων περιοχών ώστε να αποκτήσει ομοιομορφία το πέλος.

     Τεχνικές Παλαίωσης

Τα χαλιά γίνονται πιο όμορφα και η τιμή τους ανεβαίνει με το χρόνο, τη χρήση και τη σωστή φροντίδα.Τα χρώματα γίνονται πιο απαλά, το πέλος πιο λαμπερό. Η φθορά του χρόνου προσθέτει χαρακτήρα και αξία.

Οι πελάτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε ένα παλαιό χαλί αλλά το γούστο τους δεν ταιριάζει με την αισθητική ενός καινούριου χαλιού είναι πολλοί. Έτσι εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια οι έμποροι χαλιών επινοούν τρόπους για να κάνουν τα καινούρια χαλιά να φαίνονται σαν παλιά.

Οι τρόποι παλαίωσης είναι πολλοί: από τελείως ακίνδυνοι έως και καταστροφικοί για το χαλί. Στην PRO CLEAN έχουμε αναπτύξει τεχνικές που χαρίζουν στα καινούρια χαλιά την πατίνα του χρόνο, αποφεύγοντας επεξεργασίες που μπορεί να βλάψουν το χαλί και να περιορίσουν τη ζωή του.

Sunbath colour aging (μακρόχρονη έκθεση στον ήλιο).Ειδικές χημικές επεξεργασίες για τοπική ή ολική παλαίωση. Ασημόχρωμη απόχρωση (silver wash) ή χρυσή απόχρωση (gold wash).

     Αντισκοριακή Προστασία

Ο σκόρος και τα σκαθάρια των χαλιών είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος για τα χαλιά, ιδιαίτερα για τα χειροποίητα και γενικά όσα είναι κατασκευασμένα από οργανικά υλικά (μαλλί, μετάξι, λινό κλπ.). Οι προνύμφες του σκόρου και άλλα έντομα καταβροχθίζουν σε ελάχιστο χρόνο τα χαλιά έχοντας την ικανότητα να διαλύσουν ολοκληρωτικά επιχειρήσεις πώλησης χαλιών καταστρέφοντας όλο το εμπόρευμα.

Η PRO CLEAN προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα:

Εφαρμογή αποτελεσματικής προστασίας ενάντια στο σκόρο και τα έντομα.Η αντισκορική προστασία δημιουργεί μια ασπίδα που προσφέρει ασφάλεια για μια εγγυημένη χρονική περίοδο.Στα παλαιά χαλιά που πιθανόν να είναι ήδη μολυσμένα, απαιτείται πρώτα να εξοντωθούν όλα τα αυγά και οι προνύμφες των εντόμων και κατόπιν να εφαρμοσθεί η αντισκορική προστασία.Όλα τα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά, φιλικά στο περιβάλλον, τα βρέφη και τα κατοικίδια.

     Αδιαβροχοποίηση

Ατυχήματα με ποτά, καφέ, χρώματα ή υγρά οικιακού καθαρισμού είναι πολύ εύκολο να συμβούν. Πολλές φορές φαινομενικά αθώα υγρά μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες και ενίοτε να καταστρέψουν τις χρωστικές ή τη δομή των ινών του χαλιού. Η υψηλή υγρασία επιδρά αρνητικά στο πέλος του χαλιού και μπορεί να το ξεθωριάσει. Η αδιαβροχοποίηση του πέλους προσφέρει αποτελεσματική προστασία ενάντια σε κάθε πιθανό ατύχημα.

Δημιουργεί μια αόρατη ασπίδα ενάντια στη βρωμιά και τους λεκέδες.Καφές, ποτό και κάθε είδους υγρό μπορεί να απομακρυνθεί αμέσως με ένα απλό στεγνό πανί.Η υγρασία σταματά στην επιφάνεια του πέλους και ποτέ δεν το διαπερνά ώστε να φθάσει στην ύφανση.Προσφέρει προστασία ενάντια στα βακτήρια, τη μούχλα και το ξεθώριασμα

  Έχετε φθορές στο χαλί σας;